A megégett könyvek restaurálása folytatódik – Weimar II.

2015/04/09 nsadmin
Weimar, heni,DSCF0302 copy

Fehrentheil Henni ( fotó Baksai )

 

Ismét Fehrentheil Hennit kapcsoljuk, aki legutóbbi weimari bejelentkezésünk óta kitartóan restaurálja a megégett könyveket. Íme a sztori!

Tavaszra elkészültek a tíz éve megégett és elázott könyvek és most visszakerülnek Anna Amália hercegnő Rokokó dísztermébe!

Hogy is kezdődött? mármint ez a csodálatos könyvtár!

A 18. sz. második felében Anna Amália Szász-Weimar-Eisenachi hercegnő a birtokában lévő Zöld Kastélyt átépíti nyilvános könyvtárrá. Ez lesz az akkori német fejedelemségek második ilyen intézménye. A könyvtárat közel 40 évig maga Goethe vezette. Kölcsönkönyvtár volt, meglehetősen jutányos árért lehetett hazavinni köteteket. Vasárnap is volt kölcsönzés, hiszen a környező falvakból, városokból akkor jöttek be Weimarba az emberek a vásárba és a templomokba. Goethe is hivatalosan kölcsönzött ki saját olvasásra 2276 kötetet a negyven év alatt!

  1. szeptember 2. este 20 óra 26 perc. Megszólal a tűzoltóságon az első tűz- és füstjelző sziréna!! Kigyulladt a könyvtár! 20.40-kor megkezdik a könyvtárosok és civilek is a könyvek mentését! Igazi precíz, németes riadólánc fut végig a városon és a környéken, jönnek a könyvtárosok, tanárok, diákok! Ettől kezdődőn 67 órán keresztül oltják a tüzet, 390.000 liter vizet használnak el! 50.000 kötet megsemmisül, 180.000-t kimentenek az égő épületből. Ezeket ha élükre állítanánk, több mint 3 km hosszú lenne a sor.

A kimentett és többé-kevésbé égett könyvek csöpögnek az oltóvíztől! Ha 2-3 napon belül nem száradnak meg, megpenészednek és azért mennek tönkre! Ezért le kell fagyasztani őket és lassan, magas nyomás alatt kiszárítani, amikor is a vízből rögtön pára lesz. Szerencsére Lipcsében, közel Weimarhoz van egy ilyen központ, ahol emberfeletti tempóban dolgoztak a fagyasztva szárításukon.

A megszárított és roncsolt könyvek kötetenkénti helyreállítása azóta zajlik folyamatosan, és mostanában közeledik a végéhez.

…és hogy miért gyulladt ki? mert a tetőtérben előző nap villanyt szereltek…

…és hogy 10, azaz TÍZ nap múlva, 2004. szeptember 12-től egyébként kiürítették volna a könyvtárat, hogy megkezdjenek egy komoly felújítást….???!!!

Erre mondták a latinok, hogy „Habent sua fata libelli”, azaz „Megvan a könyveknek is a maguk sorsa”!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük