Fuhl Eszti jelenti Hollandiából II.

2015/04/24 nsadmin

A tulipánok országa

Eljött a régóta várt pillanat. Péntek délelőtt (április 17-én) megérkeztek szüleim az arnhemi vonatállomásra. Már nagyon készültem az érkezésükre; teletömtem a hűtőt mindenféle tipikus holland étellel, a szobánk csillogott villogott. Fontos volt nekem, hogy lássák, hogy a „kicsi” lányuk jó helyre került. Ezt sikerült is megvalósítani.

Keuken6

Eszti és Frans

11181435_10152930830811799_1818614071_o

Eszti szüleivel és Frans-szal

Az első három napban végigjártuk a „kötelező” turista állomásokat (Arnhem, Utrecht, Amszterdam). Minden nap nagyon sokat gyalogoltunk és ásítozva vonatoztunk esténként hazafelé. Hétfőn, a gyönyörű napsütésben elindultunk vonattal Keukenhof (fordításban konyhakert) felé. Ebben a cikkemben szeretném bemutatni nektek ezt a szemet gyönyörködtető csodahelyet.

Keukenhof egy 32 hektáron elterülő virágpark, amely évente kb. 900 000 látogatót vonz. Legjobban az amszterdami Schiphol repülőtérről közelíthető meg. Innen indulnak tíz percenként összekötő buszok, amelyek egyenesen a kert bejáratánál teszik le a látogatót. A szép idő miatt tömve volt az összes odamenő busz, de szerencsére olyan nagy ez a kert, hogy mindenki a saját tempójában, tolakodás nélkül élvezni tudja az ottlétet.

Hivatalos adatok szerint évi 7 millió virághagymát ültetnek el a parkban évente; többek között tulipánt, krókuszt, nárciszt és liliomot. Az 1950 óta létező park március végétől május végéig van nyitva a látogatók számára, de ez idő alatt is a leglátványosabb a tulipánok virágzása, ami ebben az időben, azaz április végén következik be. (Igazi mázlisták vagyunk, hogy ebben az időszakban látogattunk el oda) A kertben 800 különböző féle tulipán található, a világ minden tájáról.

A tulipánok már elválasztathatatlanul Hollandia részét képezik. Mivel a tulipánoknak hidegre van szükségük (hideg éjszakák-hideg tél) ezért tökéletesen érzik magukat az országban. A tulipán származását tekintve természetesen nem holland, valahol a kazahsztáni hegyekben találhatóak a gyökerei (haha). Az első tulipán kb. az 1600-as évek elején érkezett Hollandiába.

Ekkor az első tulipánokat a leideni botanikus kertben őrizték, mind addig, amíg egy betörés során ellopták a kertből a hagymákat. Ez után gyorsan kezdett el terjedni a tulipán, de aki birtokolni akarta ezt a gyönyörű virágot borsos árat kellett, hogy fizessen érte. ( „tulipánmániának” vagy „tulipánőrületnek” is nevezik ezt az időszakot, mert egy tulipánhagyma ára kb. egy árban volt az aranyéval) Ma Hollandia az egyik legfontosabb tulipánhagymákat exportáló ország.Nem tudom szavakkal tovább fokozni, hogy mennyire gyönyörű látvány tárul a látogatók szeme elé a keukenhofi virágkertben, ezért megpróbálom fényképekkel megtenni ezt.

Gyönyörű napot töltöttünk el itt, mindenkinek csak ajánlani tudom. Ha szüleimet bárki kérdezi, hogy mi tetszett nekik a legjobban Hollandiában, akkor biztosan tudom, hogy ezt a helyet fogják mondani. Kihagyhatatlan élmény!

 

, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük