Hollandiában tartózkodó munkatársunk jelentése I. rész

2015/01/25 nsadmin

Eszti lassan nyolc hónapja Arnhemben él. Ezúttal volt, kedvenc munkahelyével is megosztja élményeit, tapasztalatait és változatlanul imádja Hollandiát! Olvassátok Fuhl Eszter beszámolóját, amit több külföldön élő barátunk, munkatársunk és gyerekünk blogbejegyzése követ  majd.

Eszti és Frans

Eszti és Frans

Arnhem, a város ahol élek

Hollandiában fogsz lakni? És hol? Amszterdamban? – Nem, Arnhemben.” Ez a kis párbeszéd gyakran lejátszódott, mielőtt tavaly júniusban elköltöztem Arnhembe. Az emberek tudják, hogy hol van Amszterdam, de túlnyomó részük nem igazán ismeri a többi holland várost. Éppen ezért szeretném bemutatni jelenlegi otthonomat, Arnhemet.Ez, a kb. 150.000 lakost számláló város Hollandia nyugati részén található, közel a német határhoz.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert vendéglátós múltammal már az ideköltözésem utáni második héten találtam munkát egy olaszos, bio alapanyagokkal dolgozó étteremben (Urban Chef). Július óta teljes munkaidőben dolgozom itt. A helyiek és a turisták körében is igen népszerű hely, ami érthető, mert nemcsak hogy mi áruljuk a város legfinomabb tortáit, hanem a különböző paniniktól kezdve, az olasz szakácsunk által készített tésztákon keresztül a hamburgerig rengeteg finomsággal boldogítjuk vendégeinket. És minden alapanyagot a környékbeli üzletekből szerzünk be. A vendégek az étteremben való fogadása mellett többek között cateringgel, workshopok és piknikek szervezésével is foglalkozunk.

Itt, a munkahelyemen szembesültem igazán azzal, hogy mennyire különböznek a hollandok a magyaroktól (étkezési szokásaikat tekintve is). Ebédre hideget, főleg szendvicset esznek és a kávéjukat nemcsak az étkezés után, hanem aközben is kortyolgatják.

Kollégáim hamar befogadtak és elfogadtak munkatársként és barátként is, szóval semmi okom a panaszra. Szeretem a munkámat és élvezem is. Mondjuk még a mai napig minimum napi ötször megkérdezik a vendégek, hogy honnan jöttem és mit tanultam és mit fogok tanulni.

Most kicsit áttérek Arnhem művészi oldalára. A városban természetesen megtalálhatóak a szokásos múzeumok, háborús emlékházak és gyönyörű templomok, de most nem ezekről szeretnék írni. Nagyon népszerű a fiatalok körében a street art, azaz az utcai művészet és Arnhem esetében főleg a graffitire gondolok. A város több pontján fellelhetőek olyan falfelületek, vagy esetleg egy egész park (Wall of Fame) ahol legálisan készíthetik el a művészek a „falfestményeiket”. Több olyan akcióról is hallottam már, hogy iskolák, cégek sőt az önkormányzat is felkérte a fiatalokat, hogy dobjanak fel egy elhagyatott falfelületet. Ismerőseim és barátaim nagy része graffititzik és amikor tehetem, megyek velük és fotózom a alkotásaikat. Most már biztosan állítom, hogy a graffiti művészetnek nevezhető, mert egy nagyobb munka elkészítése 4-5 órát vesz igénybe és igenis feldobja a város falait és mosolyt csal az arcokra.

És végül, de nem utolsó sorban az egyik kedvenc látványosságom a Bartók (!!) téren található gigantikus, 30 méter hosszú szobor. Egy fekvő, születésnapot ünneplő földimalac. Florentijn Hofman holland művész készítette a városi állatkert 100 éves évfordulójára. Csodálatos.

U.i.: Arnhem egy érdekes, nyüzsgő és gyönyörű város. Csak ajánlani tudom!

, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük