PAPÍR

Papír

A papír rövid története

Az írásbeliség kialakulása magával hozta azt az igényt is, hogy az emberek maradandó anyagra rögzítsék gondolataikat. A papír feltalálása előtt különféle anyagokat használtak írásra: a puha agyagba írott, aztán cseréppé égetett lapokat, később a nagyra nőtt növényleveleket, állatbőröket, a pergament, viaszlemezeket, különösen pedig a papiruszt. Az ókori Egyiptomban a papirusznád – papyrus – belsejét döngölték lappá — ebből lett a papirusz. A rómaiak állatbőröket csiszoltak vékonyra — ez volt a pergamen. Első gyártási helye a kisázsiai Pergamon, innen a név. Kínában először selyemre írtak, majd kidolgozták a növényi rostokból készült papír előállításának technikáját. Ennek fő alapanyaga a bambusznád lett. Az arabok ellesték a titkot, de ők alapanyagnak rongyot használtak. Európába a mórok juttatták a papírgyártás tudományát. Nagy mennyiségű papírra igazán csak a könyvnyomtatás megkezdése (1440) után lett szükség. A papír előállítása a XIX. század második felétől, a gőzgép feltalálása után vált ipari méretűvé. A legjobb nyersanyagnak végül a fa bizonyult. Napjainkban kimondottan a papírgyártás céljaira telepítenek puhafa (nyírfa, lucfenyő, erdei fenyő) erdőket.

Tudta?
-Kínában már a II. században ismerték a papírzsebkendőt
-A IV. század közepén, 363-ban megjelent az első pekingi újság
-A IX. században a papírt terítőnek és alkalmi öltözéknek is feldolgozták
-A X. században papírból már játékkártya is készült

Merített papír

A mai papírmerítő műhelyekben régi, hagyományos papírmerítési technikával darabonként kézi munkával készülnek a papírok, különböző méretekben, színekben. Alapanyagként növényi rostokat tartalmazó cellulózt használnak, a kész papírokat esetleg növényi eredetű levelekkel is színezik. Igazi, régi technológiával, papírmalomban készült savmentes, időtálló, kiváló minőségű, kézzel merített papírt mint alapanyagot használják művészek, designerek, reklámgrafikusok.

Moleskine

Az egész sok évvel ezelőtt kezdődött egy zsebméretű fekete tárggyal, egy nagy tradíció termékével. A Moleskine notebook igazából az örököse és utódja a legendás notebooknak, amelyet művészek és gondolkodók használtak az utóbbi két évszázadban. Köztük Vincent Van Gogh, Picasso, Hemingway és Bruce Chatwin. Egy egyszerű fekete négyzet lekerekített sarkokkal, rugalmas könyvjelzővel és egy belső bővíthető zsebbel egy névtelen tárgy. Önmaga tökéletességében . Egy évszázadon át egy kis francia könyvkötészet által gyártva, amely Párizs állandó boltjait látta el, ahol a művészet és irodalom avantgárdjai keresgéltek és vásároltak, egy megbízható és ügyes utazótárs, a notebookban felbecsülhetetlen vázlatok, feljegyzések történetek és ötletek álltak, amelyek egy nap híres festménnyé vagy kedvenc könyveink lapjaivá váltak.

ÍRJ NEKÜNK!